Overal in de wereld zijn plaatsen waar volgens overleveringen Maria is verschenen aan mensen en waar zij boodschappen heeft doorgegeven.
Volgens de verhalen ontsprong op een aantal van deze plaatsen een bron. Zo ontstonden bedevaartsplaatsen. De bekendste, zoals Lourdes en Fatima, trekken jaarlijks honderdduizenden bezoekers. Dankzij wonderbaarlijke genezingen van zieken en steun die mensen ontvangen, worden deze plaatsen als heilig beschouwd.

Ook in Zeeland kennen we meerdere bedevaartsplekken waar mensen vroeger naar toe liepen voor genezing of om boete te doen. Ook over het Vrouweputje zijn verhalen en legenden bekend. Zo zou Maria bij de bron zijn gezien en zouden er mensen genezen zijn door het zuivere water.
In het boekje staan de verhalen van lang geleden maar ook van voor de demping zoals de mensen het zich herinnerden.

Geschiedenis

Het verhaal van “blinde Tanne” (Zeeuws Sagenboek)
“Tannetje Hoebeke, blinde Tanne”en haar tante Kee hadden voor een goede vijftig jaar geleden een ontmoeting, die niet iedereen te beurt valt. Tanne had vroeger, in haar jonge jaren, net zo goed kunnen zien als jij en ik, maar van lieverlee was haar gezicht minder geworden. De dokter kon er ook niets aan doen en nu was al haar hoop gevestigd op het levende water van het 'Mariaputje' te Baarsdorp. Altijd gingen ze, misschien om niet bespot te worden, 's nachts op pad, vanuit het verre's-Heerenhoek.
In de eenzame poel, halverwege het weiland 'de Brillen' zagen ze eens een pastoor en een koster naderen, die blijkbaar op weg waren naar een stervende. In plaats van de weg naar Heinkenszand in te slaan, gingen ze recht op Baarsdorp aan. Terwijl tante Kee en Tannetje eerbiedig een kruis sloegen, zagen beiden hen duidelijk voorbij gaan. Toen de geheimzinnige gedaanten uit het gezicht verdwenen waren, zag Tannetje niets meer. Ze was weer blind als te voren. Thans begrepen ze, dat ze de pastoor ontmoet hadden die eeuwen geleden te Baarsdorp de mis had gelezen zonder misdienaars, en daarom voor straf moet rondwaren.
Voorwaar een zware straf….
Zo ontstond een legende.
 

Spiritualiteit